Vel talt

17. maifeiring 2017 ble en flott opplevelse. To av våre elever, Thomas Semb fra 5. klasse og Tiril Marie Vikje Tokerud fra 9. klasse, holdt en inspirerende og viktig tale fra Rådhusbalkongen i sentrum. Nærmere seks tusen små og store var samlet foran Rådhuset i Skien. Thomas og Tiril var tydelig i sin tale og formidlet tanker som flere på Skauen skole hadde vært med å formulere. Her kan du lese hele talen.

Kjære unge og gamle!

I dag er vi samlet foran Rådhuset til en spesiell dag. I dag har Norge bursdag.

Norge…  Det er mye vi kan si om Norge. Det er jo det beste landet i verden.

Ja, Norge er faktisk dette året kåret til verdens lykkeligste land! Vi kan få lov til å sykle eller gå til skolen hver dag, møte gode kamerater og lærere og få undervisning og veiledning. Vi har et sted å bo og kan komme hjem og forvente å få et varmt måltid mat hver dag. Dette er Norge, det er som en drøm, men for mange forblir det bare med drømmen. Vi i Norge har mye å takke Gud og forfedrene våre for.

Det er trygt å vokse opp i Norge – uansett hvem du er og hvor du kommer fra. Mange mennesker har kommet til Norge fra land med krig. Da er det viktig at vi tar godt imot dem. Vær en venn! Det er plass til alle selv om vi på mange måter er ulike. Vi kan være sammen og være venner.

For noen er det en selvfølge at noen spør dem om de vil være med å leke. For andre er det bare noe å drømme om. Sånn skal det ikke være! Alle må få være med, ingen skal være utenfor. Det er mange barn som gruer seg hver eneste dag til å gå på skolen fordi de vet at de kommer til å bli mobbet.Vi må kjempe for rettferdighet for alle, spesielt de svake, for de som ikke kan heve sin stemme, og ikke kan kjempe for sin rettferdighet alene. Husk at akkurat du kan hjelpe noen på din skole.

Det siste året har jeg fulgt mere med i nyhetene enn før. Og det har jeg blitt litt redd av. Den siste tida har det vært terrorangrep i Paris, London og Stockholm.Vi hører mye om krig, urettferdighet og usikkerhet. Mange blir drept, bombet og mishandlet mens vi står her. Det er lett å tenke at våre handlinger betyr så lite for andre enn oss selv, men om vi vil se en endring i verdens samspill, er vi i Norge ett av de landene som kan utgjøre en forskjell. Vi har muligheten til å hjelpe dem som trenger det. Vi må aldri glemme hvor heldige vi er. Vi må utgjøre en forskjell akkurat som våre forfedre.

I 1814 ble grunnloven vår skrevet.112 menn var samlet på Eidsvoll for å bli enige om felles regler. Det klarte de heldigvis og Norge ble ett eget land.

Norge er det eneste landet der barn går i tog for å feire nasjonaldagen. I andre land går bare militæret i tog. De bruker nasjonaldagen til å kjøre med tanks og viser frem våpnene sine. Vi har ikke behov for å vise militære muskler. Vi vil heller vise vår markering av nasjonaldagen med opptog av de som skal bygge landet vårt videre. Vi må kjempe for å bevare den friheten, selvstendigheten og tryggheten vi har i Norge.

I Norge hilser til og med kongeparet barnetoget fra balkongen sin. Ja, kongeparet vårt fyller 80 år i år. Kong Harald er faktisk den første kongen på over 500 år som er født i Norge. Kong Harald er spesielt opptatt av at kongehuset skal passe inn i det moderne Norge. Han er interessert i å lytte til folket sitt og er en god leder for landet vårt. Vi gratulerer kongeparet med 80 års dagene.

Denne dagen markerer vi med å kle oss i vår fineste finstas, være sammen med venner og familie, spise god mat, drikke brus og ikke minst spise mange is. Jeg elsker å se det norske flagget vaie i vinden og høre skolekorpsene spille den flotte nasjonalsangen vår og marsjene. Sola skinner og løvet spretter; det er virkelig en flott dag å feire.

Har du tenkt på at flagget vårt er et tegn på frihet? Rødfargen symboliserer kjærlighet, blåfargen håp og det hvite symboliserer friheten. Vi er glade for vår frihet! For vår fine natur. Og for at vi har veldig god is.

Og hvis du ikke allerede har sølt is eller krem på skjorta di, så har du min tillatelse til å ta deg en is eller et kakestykke til med god samvittighet. Hipp, hipp hurra og ha en god 17. mai. Gratulerer med dagen!